www.gal-art.com
       Entradas en RSS   Gal-Art en Facebook   Gal-Art en Twitter
Buscar en Gal-Art    
EXPOSICIONES GALERÍAS WEBS ARTISTAS NUESTRA GALERÍA NOTICIAS
AGENDA PREMIOS ARTE SUBASTAS LINKS INTERÉS NUESTRA EMPRESA
ARTISTAS

Tomás Olivar
Web
Crónicas


José Benet Espuny
Web
CrónicasFermí Carré
Web
CrónicasMatias Palau Ferre
Web
CrónicasEugenio Molero
Web
CrónicasMaria Jesús Andreu Larrosa
Web
CrónicasAngel Marti Borrás
Web
CrónicasJordi Freixa
Web
CrónicasRafael Romeu
Web
CrónicasLuis Herranz Zabal
Web
CrónicasMaria Luisa Barra Nogueras
Web
CrónicasEmili Bonet
Web
Crónicas

AMPOSTA: "TORRECINTA", PARADÍS
TERRENAL D'EMILI BONET CASANOVA


23 de Noviembre de 2009.
Hem visitat la finca "Torrecinta", als afores d'Amposta, on el gran artista polifacètic té el seu olimp particular. Maria Cinta, l’esposa difunta, és el motor invisible que actua en el subconscient de l'Emili i el fa crear obres d'un lirisme subtil i apassionat. Tot allí és serenitat, ascetisme i poesia. Emili Bonet treballa ara en la realització d'un somni ambiciós: convertir "Torrecinta" en un empori artístico- cultural dotat amb escola-taller, museu, sala d’exposicions, de conferències i concerts musicals.


El artista trabjando en su taller de escultura, en Amposta

Crònica de Cèsar Pastor

Hem visitat la finca "Torrecinta", de l'artista polifacètic Emili Bonet Casanova, que s'ubica als afores d'Amposta, vora l'antiga carretera dels Freginals i enfront de la mola del Montsianell. El dia és magnífic. L'artista ens rep amb un ample somrís i una calorosa acollida.

La finca és gran i es troba situada en un pla inclinat suau que s’enfila per les comes i entrecreuada per caminets interiors, jalonats amb escultures metàl•liques. Al conjunt de les edificacions s’enlaira una torre, de construcció moderna, que domina tota la vall. Arreu es percep la flaire de tarongina procedent dels camps de cítrics propers. Tot allí és polit i net, envoltat d'un halo de fantasia, serenitat i poesia; un escenari que resultaria també ideal per a la meditació filosòfica i per a la vida ascètica o contemplativa. De fet, l'obra de Bonet en el seu conjunt, no està exempta de pinzellades filosòfiques, com podrien ser la transmigració o el significat dels sentiments més íntims i profunds.


Elimi Bonet treballa un bust del mestre Arasa

Passegem per la finca. Al bell mig d'una ombrívola pèrgola de gespa envoltada de coníferes, apareix una escultura jacent, en bronze, que representa Maria Cinta a tamany natural. Ella va ser –i és encara– l'autèntica musa d'Emili Bonet, l'esposa difunta que nodreix espiritualment aquest home que ha fet del seu art un ex-vot d'adoració a la dona que des de les regions inconegudes del més-enllà l'inspira, el guia i l'acompanya en esperit pels camins d'aquesta vida.

Després l'Emili Bonet ens introdueix en el seu taller d'escultura, que és com el sancto sanctorum de l'artista. Es tracta d'una instal•lació annexa a l'edifici principal de la finca. Allí hi ha esbossos, maquetes, motlles de guix, d'escaiola, de silicona…, i arreu apareixen figures en projecte i escultures inacabades, en una de les quals treballa actualment l'Emili i que representa un bust del musicòleg mestre Arasa, director que fou de la prestigiosa "Unió Filharmònica" d'Amposta.

Passem tot seguit a la peça noble de l'edifici, que serveix com a sala permanent d'exposicions on acudeixen per visitar-la molts amics de l'artista, personalitats i també turistes, estiuejants i grups de colònies d'estudiants que s'allotgen en residències d'Amposta, de Masdenverge o d'altres llocs.

Bon punt posem els peus en aquesta sala tornem a copsar la presència vaporosa i etèria de la Maria Cinta. Tots els objectes, totes les escultures i tots els quadres allí exposats són representacions directes o esbiaixades del tema central que informa íntegrament l'obra artística de Bonet, és a dir, la dona absent que irradia mil protuberàncies diverses i il•lumina amb reflexes d'or tot l'àmbit de la sala. La dona es presenta aquí amb ales de papallona o jugant amb les gavines sobre les ones del mar. Si algun objecte dels presents no fa referència directa o indirecta a la Maria Cinta, és cosa que només corrobora l'excepció enmig del model general. Una d'aquestes excepcions és una preciosa vista d'Amposta amb el pont penjant sobre el riu Ebre, i una altra és un quadre farcit de pomes madures que dissimulen la presència d'una diminuta parella d'enamorats, abraçats en la seva nuesa, que sembla al•ludir irònicament a la història del pecat original.

Completen la col•lecció certes representacions plàstiques amb les idealitzacions dels seus somnis, així com alguns paisatges rústics dels arrossars del Delta que mostren un remarcable lirisme descriptiu.

En plenitud de salut física i mental, i en possessió d'una sorprenent potencialitat creadora, Emili Bonet Casanova modela escultures, pinta quadres i escriu llibres de poesia sense solució de continuïtat. En el seu fèrtil cervell batega un cabalós torrent d’il•lusions i de projectes. Actualment viu enfeinat en la realització d'un dels seus somnis més agosarats. Es tracta de convertir la seva finca ampostina en un magne empori artístico-cultural que, sota els noms de "Fundació Emili Bonet" i "Gran jardí d'escultures", inclou una escola-taller, museu, sala d'exposicions, sala de conferències i concerts de música de càmera, per a goig i gaudi de tots els artistes nascuts a la comarca. La maqueta d'aquest ambiciós projecte ja fou presentada recentment al públic a la sala d'exposicions de Caixa Tarragona, a Amposta.

Coneixíem la pluralitat artística de Bonet com a escultor, pintor i poeta, però en aquesta visita ens hem assabentat que també ha estat músic professional en orquestres melòdiques de Barcelona com a trompetista i que va fer les primeres tentines amb un violí que encara conserva i que ha immortalitzat en alguns dels seus quadres.

Abans d'acomiadar-nos, el distingit estadant d'aquell edèn ens obsequia amb un lot de llibres seus que contenen una profusió de dibuixos, fotografies, poesies, anècdotes i històries de las seva vida personal i artística.

No fa gaire temps, l'Emili Bonet va editar el seu llibre de versos i pintures "La puerta de los sueños". I és evident que l'artista ampostí segueix immers en el món oníric de lirisme, tristesa i joia que ell mateix ha creat per cremar encens en el tabernacle dels seus propis somnis i dels seus records.

Cèsar Pastor


GALERÍA VIRTUAL.


Monumento a Amposta

Homenaje al payés del Delta

Homenaje a la mujer en Cálig, Castellón


Campesina ampostina

La familia

Escucha la vida que nace

© GAL-ART.com. Tarragona.
Para cualquier comentario o sugerencia, puede ponerse en contacto con nosotros,
tanto por medio del correo electrónico, como del ordinario.